Guide til hækklipning: sådan får du det perfekte snit

Hækklipningen er et tilbagevende fænomen, som de færreste haveejere kan snyde sig udenom. Hækken skal klippes for at give lys til haven og for at gøre den pæn at se på, men det er naturligvis ikke helt lige meget, hvordan du griber opgaven an.

Hvis du bare sætter gange i din hækkeklipper uden at tænke videre over tingene, er du ikke garanteret det gode resultat, du forestiller dig inde i dit hoved. Så hvordan klipper du egentlig din hæk til perfektion?

Det rette udstyr

Din hæk klippes af din hækkeklipper, og derfor får du kun et godt resultat, hvis du investerer i en god hækkeklipper. Til små hække med tynde grene er en elektrisk hækkeklipper et godt valg, mens større og mere kraftige hække kræver en benzin-hækkeklipper.

Sådan klipper du

Start med at fokusere på hækkens sider. Klip fra bunden og op, og forsøg at følge hækkens naturlige form. Det er typisk en god idé at klippe hækken, så den er lidt tykkere forneden, da denne form sikrer, at der kommer lys nok til hele hækken, hvilket giver en tættere og pænere hæk.

Nu er tiden kommet til toppen. Denne del er den sværeste, for det er nemt at se, hvis den ikke er lige. Hvis du ikke har så stramme krav til hækkens lighed, kan du gøre det på øjemål. Bevæg dig langsomt frem og husk at træde tilbage og kigge engang imellem for at sikre, at du er på rette kurs.

Hvis du gerne vil opnå det perfekte resultat, skal du finde en lang snor frem. Spænd snoren ud langs toppen af hækken et stykke under den højde, du vil lægge dit snit. Med snoren som guide kan du nemt opnå et fuldstændigt lige og ensformigt snit langs hele hækken, som vil få den til at se knivskarp ud.