Hvor bruges X-ray?

Hvis du hører ordet X-ray, er det ikke utænkeligt, at du sammenkæder det med superhelte-tegnefilm eller en tur til tandlægen.

Men X-ray – eller røntgen, som det hedder på dansk, spiller en langt større rolle, end man lige forstiller sig.

I dette indlæg vil vi se på, hvordan X-ray bruges i forskellige industrier.

Sundhedssektoren

De fleste forbinder nok X-ray med netop sundhedssektoren, hvor det er et vigtigt redskab. X-ray bruges til at bekræfte f.eks. brud på knogler, men bruges også langt mere i dybden. F.eks. kan man i dag anvende store scannere, som kan fortælle, om der er noget der vokser på lungerne eller andet. Det gør det muligt at opdage sygdomme som kræft i bedre tid, så man kan iværksætte et behandlingsforløb.

Som tidligere nævnt er X-ray også brugt hos tandlægen, hvor metoden kan belyse kæben og endda være med til at kortlægge større indgreb – f.eks. i kombination med en 3D-scanner.

Fødevareindustrien

Måske tænker du, at X-ray og fødevarer slet ikke hører sammen? Faktisk lyder det helt forkert at blande teknologi og stråling med noget, som vi kommer i kroppen.

Men X-ray spiller en vigtig rolle i forhold til at kvalitetskontrollere. Med moderne røntgen kan man f.eks. måle fedtindholdet på det kød, man skal deklarere. Desuden kan X-ray ”se” ind i lukkede konservesdåser o.l., hvilket gør det muligt at undersøge, om indholdet er tilstrækkeligt i mængden m.m.

Byggebranchen

Byggebranchen er også et af de steder, hvor der anvendes X-ray. Måske ikke i selve konstruktionsfasen, men ved test af de komponenter, der skal bruges for at bygge. F.eks. er jern og stål underlagt visse krav for at kunne bruges i dansk byggeri. Det betyder, at leverandører og underleverandører skal teste disse dele, for at de overhovedet kan bruges på markedet.

Dette gør man f.eks. ved at bruge non-destruktive testmetoder. I ordet lægger det implicit, at man ikke ødelægger materialet ved testen. I stedet kan man bestemme kvaliteten ved at bruge netop røntgen. Dermed sikrer man sig, at materialerne er stærke nok til at indgå i et byggeri.

Har du selv brug for serviceydelser med X-ray? Så se mere på https://magnatek.dk/.