Hvor bruges X-ray?

8. april 2021

Reklame

Sponseret indlæg

Hvis du hører ordet X-ray, er det ikke utænkeligt, at du sammenkæder det med superhelte-tegnefilm eller en tur til tandlægen.

Men X-ray – eller røntgen, som det hedder på dansk, spiller en langt større rolle, end man lige forstiller sig.

I dette indlæg vil vi se på, hvordan X-ray bruges i forskellige industrier.

Sundhedssektoren

De fleste forbinder nok X-ray med netop sundhedssektoren, hvor det er et vigtigt redskab. X-ray bruges til at bekræfte f.eks. brud på knogler, men bruges også langt mere i dybden. F.eks. kan man i dag anvende store scannere, som kan fortælle, om der er noget der vokser på lungerne eller andet. Det gør det muligt at opdage sygdomme som kræft i bedre tid, så man kan iværksætte et behandlingsforløb.

Som tidligere nævnt er X-ray også brugt hos tandlægen, hvor metoden kan belyse kæben og endda være med til at kortlægge større indgreb – f.eks. i kombination med en 3D-scanner.

Fødevareindustrien

Måske tænker du, at X-ray og fødevarer slet ikke hører sammen? Faktisk lyder det helt forkert at blande teknologi og stråling med noget, som vi kommer i kroppen.

Men X-ray spiller en vigtig rolle i forhold til at kvalitetskontrollere. Med moderne røntgen kan man f.eks. måle fedtindholdet på det kød, man skal deklarere. Desuden kan X-ray ”se” ind i lukkede konservesdåser o.l., hvilket gør det muligt at undersøge, om indholdet er tilstrækkeligt i mængden m.m.

Byggebranchen

Byggebranchen er også et af de steder, hvor der anvendes X-ray. Måske ikke i selve konstruktionsfasen, men ved test af de komponenter, der skal bruges for at bygge. F.eks. er jern og stål underlagt visse krav for at kunne bruges i dansk byggeri. Det betyder, at leverandører og underleverandører skal teste disse dele, for at de overhovedet kan bruges på markedet.

Dette gør man f.eks. ved at bruge non-destruktive testmetoder. I ordet lægger det implicit, at man ikke ødelægger materialet ved testen. I stedet kan man bestemme kvaliteten ved at bruge netop røntgen. Dermed sikrer man sig, at materialerne er stærke nok til at indgå i et byggeri.

Har du selv brug for serviceydelser med X-ray? Så se mere på https://magnatek.dk/.

Relateret Artikler

Anskaf dig en kvalitetsprinter billigst muligt

Anskaf dig en kvalitetsprinter billigst muligt

Der er massevis af fordele ved, at ens hjem rummer en printer. For i akutte situationer, hvor der er brug for en printer, er bibliotekerne, skolerne eller arbejdspladsen sjældent åbne og desuden alt for langt væk, når man er underlagt et vist tidspres. Derfor kan det...

Undgå høreskader med et høreværn

Undgå høreskader med et høreværn

Mangler du et godt værktøj, som kan hjælpe dig med at bevare din gode hørelse? Så bør du anskaffe dig et høreværn. I mange år har høreskader været blandt nogle af de mest hyppige arbejdsskader, og idet skader på hørelsen er permanente, er det utrolig vigtigt altid at...

Erstat engangsbatterier med opladelige batterier

Erstat engangsbatterier med opladelige batterier

Derhjemme har du sikkert en række apparater, der bruger batterier. Dette kan være alt fra fjernbetjening til tandbørste eller boremaskine. Batterierne i disse apparater skal af og til skiftes ud, og det kan være en dyr fornøjelse i den lange bane. En anden ulempe ved...