Hvor bruges X-ray?

8. april 2021

Hvis du hører ordet X-ray, er det ikke utænkeligt, at du sammenkæder det med superhelte-tegnefilm eller en tur til tandlægen.

Men X-ray – eller røntgen, som det hedder på dansk, spiller en langt større rolle, end man lige forstiller sig.

I dette indlæg vil vi se på, hvordan X-ray bruges i forskellige industrier.

Sundhedssektoren

De fleste forbinder nok X-ray med netop sundhedssektoren, hvor det er et vigtigt redskab. X-ray bruges til at bekræfte f.eks. brud på knogler, men bruges også langt mere i dybden. F.eks. kan man i dag anvende store scannere, som kan fortælle, om der er noget der vokser på lungerne eller andet. Det gør det muligt at opdage sygdomme som kræft i bedre tid, så man kan iværksætte et behandlingsforløb.

Som tidligere nævnt er X-ray også brugt hos tandlægen, hvor metoden kan belyse kæben og endda være med til at kortlægge større indgreb – f.eks. i kombination med en 3D-scanner.

Fødevareindustrien

Måske tænker du, at X-ray og fødevarer slet ikke hører sammen? Faktisk lyder det helt forkert at blande teknologi og stråling med noget, som vi kommer i kroppen.

Men X-ray spiller en vigtig rolle i forhold til at kvalitetskontrollere. Med moderne røntgen kan man f.eks. måle fedtindholdet på det kød, man skal deklarere. Desuden kan X-ray ”se” ind i lukkede konservesdåser o.l., hvilket gør det muligt at undersøge, om indholdet er tilstrækkeligt i mængden m.m.

Byggebranchen

Byggebranchen er også et af de steder, hvor der anvendes X-ray. Måske ikke i selve konstruktionsfasen, men ved test af de komponenter, der skal bruges for at bygge. F.eks. er jern og stål underlagt visse krav for at kunne bruges i dansk byggeri. Det betyder, at leverandører og underleverandører skal teste disse dele, for at de overhovedet kan bruges på markedet.

Dette gør man f.eks. ved at bruge non-destruktive testmetoder. I ordet lægger det implicit, at man ikke ødelægger materialet ved testen. I stedet kan man bestemme kvaliteten ved at bruge netop røntgen. Dermed sikrer man sig, at materialerne er stærke nok til at indgå i et byggeri.

Har du selv brug for serviceydelser med X-ray? Så se mere på https://magnatek.dk/.

Relateret Artikler

Køb Christian Dell lamper hos Modern Lamps

Køb Christian Dell lamper hos Modern Lamps

Find din næste vintage lampe hos Modern Lamps! De restaurerer og videreforhandler retro design-klassikere fra ikoniske designere som Christian Dell, Arne Jacobsen, Wegner og Børge Mogensen. Find det flotte udvalg af designermøbler og lamper hos butikken på Østerbro...

Seiko har stået for kvalitet i over 140 år

Seiko har stået for kvalitet i over 140 år

Seiko er en japansk virksomhed, der fremstiller og sælger ure, ure, elektronisk udstyr, halvledere, juvellejer og optiske produkter. Det er en af de største urproducenter i verden. Seiko-koncernen består af Seiko Holdings Corporation og dets datterselskaber Seiko...

Er du meget glad for at tage fotos? Kig med her

Er du meget glad for at tage fotos? Kig med her

Det kan være, at du er meget glad for at tage billeder, og du går meget op i det. Derfor er det også vigtigt for dig, at du har gode redskaber, og at du har en god viden indenfor dette felt, da det er det, der gør, at du har det godt. Det gør også, at du kan have...