Hvor bruges X-ray?

8. april 2021

Hvis du hører ordet X-ray, er det ikke utænkeligt, at du sammenkæder det med superhelte-tegnefilm eller en tur til tandlægen.

Men X-ray – eller røntgen, som det hedder på dansk, spiller en langt større rolle, end man lige forstiller sig.

I dette indlæg vil vi se på, hvordan X-ray bruges i forskellige industrier.

Sundhedssektoren

De fleste forbinder nok X-ray med netop sundhedssektoren, hvor det er et vigtigt redskab. X-ray bruges til at bekræfte f.eks. brud på knogler, men bruges også langt mere i dybden. F.eks. kan man i dag anvende store scannere, som kan fortælle, om der er noget der vokser på lungerne eller andet. Det gør det muligt at opdage sygdomme som kræft i bedre tid, så man kan iværksætte et behandlingsforløb.

Som tidligere nævnt er X-ray også brugt hos tandlægen, hvor metoden kan belyse kæben og endda være med til at kortlægge større indgreb – f.eks. i kombination med en 3D-scanner.

Fødevareindustrien

Måske tænker du, at X-ray og fødevarer slet ikke hører sammen? Faktisk lyder det helt forkert at blande teknologi og stråling med noget, som vi kommer i kroppen.

Men X-ray spiller en vigtig rolle i forhold til at kvalitetskontrollere. Med moderne røntgen kan man f.eks. måle fedtindholdet på det kød, man skal deklarere. Desuden kan X-ray ”se” ind i lukkede konservesdåser o.l., hvilket gør det muligt at undersøge, om indholdet er tilstrækkeligt i mængden m.m.

Byggebranchen

Byggebranchen er også et af de steder, hvor der anvendes X-ray. Måske ikke i selve konstruktionsfasen, men ved test af de komponenter, der skal bruges for at bygge. F.eks. er jern og stål underlagt visse krav for at kunne bruges i dansk byggeri. Det betyder, at leverandører og underleverandører skal teste disse dele, for at de overhovedet kan bruges på markedet.

Dette gør man f.eks. ved at bruge non-destruktive testmetoder. I ordet lægger det implicit, at man ikke ødelægger materialet ved testen. I stedet kan man bestemme kvaliteten ved at bruge netop røntgen. Dermed sikrer man sig, at materialerne er stærke nok til at indgå i et byggeri.

Har du selv brug for serviceydelser med X-ray? Så se mere på https://magnatek.dk/.

Relateret Artikler

Skab mere plads og elegance i dit hjem med en TV lift fra TV Ophæng

Skab mere plads og elegance i dit hjem med en TV lift fra TV Ophæng

Drømmer du om at skabe mere plads og elegance i dit hjem? Og ønsker du at opgradere dit fjernsynsområde og samtidig bevare en stilfuld indretning? Så er en TV lift fra TV Ophæng løsningen, der kan opfylde dine behov. Deres elektriske løsning er designet til at fjerne...

Optimér lydkvaliteten på arbejdet: Prøv et Plantronics headset

Optimér lydkvaliteten på arbejdet: Prøv et Plantronics headset

Har du et arbejde, hvor møder, telefonsamtaler og kommunikation generelt er en stor del af din hverdag? Så er et Plantronics headset måske lige noget for dig. Det er nemlig velegnet til telefonsamtaler og møder på en arbejdsplads og kan også anvendes til musik. Lyder...

Hvorfor en brugt kopimaskine er et godt valg

Hvorfor en brugt kopimaskine er et godt valg

Kopimaskiner er en essentiel enhed for enhver virksomhed, organisation eller institution, men ikke alle har budgettet til at købe en helt ny maskine. Heldigvis er der en anden mulighed, som kan hjælpe dig med at spare penge og samtidig få alle de funktioner, du har...