Spændende foredrag om virkelig begivenheder under Den Kolde Krig

I foråret har Rebildcentret to kommende foredrag, som begge omhandler Den Kolde Krig og spioner. Det ene foredrag er med Gary Powers Junior, som er søn af den amerikanske pilot Gary Powers, der under Den Kolde Krig fløj ind over Sovjetunionen for at tage billeder af militæranlæg.

Unikt foredrag om fotospionage og spionaffæren

Foran Rebildcentret i Rebild Bakker står et missil, som faktisk er magen til det missil, som Gary Powers blev skudt ned af i sit Lockheed U-2 fly. Og i stedet for at udløse flyets selvdestruktionsmekanisme og indtage en giftsprøjte, kom Gary Powers i stedet i sovjetisk fængsel for amerikanske fotospionage. Derudover blev Gary Powers udvekslet med en topspion fra KGB, og denne historie har Steven Spielberg gengivet i filmen ”Spionernes Bro” fra 2015. Her optræder Gary Powers Junior også som statist i filmen. Gary Powers Junior kommer hele vejen fra USA for at fortælle om Den Kolde Krig og om spionaffæren, som hans far havde en meget central rolle i. Derudover har Gary Powers Junior aldrig før holdt et foredrag i Danmark, så dette er en gylden mulighed for at komme til Rebild Bakker og høre om Den Kolde Krig fra en central kilde. Desuden er der mulighed for at stille spørgsmål med Gary Powers Junior efter foredraget, hvor han derefter viser Spielbergs film i Rebildcentrets biograf.

Hemmelige agenter i Danmark

Det andet foredrag kommer til at handle om historier om spioner under Den Kolde Krig, som bliver leveret af Krister Moltzen, som er medstifter af den danske podcast Third Ear, som har vundet flere priser. Podcasten er især kendt for serien ”Kvinden med den tunge kuffert” og ”I et forhold med …”. Krister Moltzen vil fortælle om deres podcast-serier ”Koldt København”, ”Agent Piccadilly”, ”Konspirativ Kærlighed” og ”Operation Romeo”, med et humoristisk strejf, som også er kendetegnende for deres lyd i podcasten.